Logo  

 

Waarom een zo'n groot gamma?

Simpelweg om op een efficiënte manier voor alle soorten toepassingen en budgetten aan uw behoeftes te kunnen voldoen. Om u te helpen het juiste product te kiezen voor uw klanten is het nuttig u meer uitleg te geven over de verschillende soorten dragers en lijmen. Indien u, na deze uitleg, nog niet zeker bent, aarzel niet ons te contacteren zodat onze medewerkers u vrijblijvend kunnen helpen in uw keuze

Hoe een kleefband kiezen:

Verschillende types van dragers zijn actueel beschikbaar. Het kraftpapier wordt vandaag het minst gebruikt en heeft nochtans tal van voordelen. Het laat zich gemakkelijk snijden, is ecologisch, geeft een mooi resultaat op het gesloten karton en is verkrijgbaar in havanna en wit. De dozen zijn gemakkelijk te openen en dit zonder cutter of ander snijdend voorwerp te gebruiken, die de inhoud van de dozen zouden kunnen beschadigen. Het is ook om deze reden dat deze kleefband nog veel gebruikt wordt in de voedingsindustrie. De "papieren film" is tevens de enige die aangeboden wordt met twee soorten lijm, zelfklevende en gegomde. Deze laatste is tegen de ouderdom bestand mits hij wordt opgeslagen in een droge ruimte.

In de jaren zestig verschijnt de PVC op de markt. Dit type van drager blijft actueel één van de beste. Het afrollen van de tape is totaal geluidloos en aangenaam om mee te werken. Daar deze tape langzamer afrolt dan de andere kwaliteiten, heeft hij geen afrolapparaat met rem nodig. Hij wordt dus vooral aangeraden voor de oudere automatische machines, die nog niet voorzien zijn van een drukregeling. De bedrukking op deze tape is van zeer goede kwaliteit, wat hem in dit domein onmisbaar maakt. Hij heeft echter het nadeel dat hij gemakkelijk breekt bij gebruik onder de 10°C.

Vandaag is echter de polipropyleen (PP) de meest verkochte film en dit wegens zijn goedkope prijs. Bij deze soort kleefband vinden wij dan ook het grootste gamma van diktes en lijmen. De enkele nadelen die hij heeft, waaronder het lawaaierig afrollen, heeft men door specifieke behandelingen gedeeltelijk kunnen verminderen. Een ander zwak punt is het snelle afrollen van de tape. Daarom is het gebruik van een afrolapparaat met rem aangeraden (behalve bij de versies "low noice" of lijm met corona behandeling). Maar dit product heeft ook nog voordelen, hij is veel transparanter en economischer dan de PVC.

Ons volledige gamma is samengesteld uit kleefbanden, waarvan de film gecalandreerd en dus van betere kwaliteit is dan de geëxtrudeerde film, die gewoonlijk verkocht wordt. In de meeste gevallen is de film transparant, en is het de lijm die zich onder de film bevindt die zijn kleur bepaalt. De film kan op zich ook wit zijn en bovendien nog gedubbeld door een witte lijm waardoor de kleefband bijna opaak is. De gekleurde kleefbanden zijn eveneens in de massa gekleurd, teneinde een gesatureerde en homogene kleur te bekomen. Eén van de laatste parameters van de film is zijn dikte. Deze bepaalt de weerstand van de kleefband. De PP is zelfs een beetje steviger dan de PVC voor dezelfde dikte. Deze varieert tussen 25 en 35 micron voor de meest gebruikte producten. Andere diktes bestaan eveneens voor speciale toepassingen zoals het omsnoeren van dozen (strapping tape).

Welke lijm zal het meest voldoen aan uw eisen?

De eerste lijm die gebruikt werd is de solvent lijm. Om de adhesie van deze lijm op de film te garanderen is een grondlaag nodig. Hierdoor wordt de productie van de kleefbanden wel een beetje duurder. Op een PVC film wordt er steeds een solvent lijm gebruikt, die het voordeel van een stabiele en langdurige kleefkracht biedt, zodat wij deze aanraden voor langere opslagperiodes of voor goederen die moeten weerstaan aan vochtigheid en stof, dit alles wel binnen bepaalde grenzen.

Wanneer men de solvent lijm gebruikt op een PP film, kan men deze kleefbanden gebruiken bij een lagere temperatuur dan indien andere lijmen gebruikt worden. Deze combinatie laat minder sporen na op glas, metaal en plastiek bij verwijdering. Een speciale behandeling van de kleefband kan het lawaai bij het afrollen verminderen (zie gamma Vibac serie 800). Het is zonder twijfel de beste lijm, maar spijtig genoeg de meest verontreinigende voor de natuur. Voor diegenen die milieuvriendelijk denken, bestaat er een alternatief: de acryl lijm. Deze lijm is op waterbasis en dus gemakkelijk recycleerbaar. Bij het afrollen maakt hij wel lawaai. Dit wordt verholpen door een elektrische behandeling "corona" genoemd. Het is de meest transparante lijm, perfect voor zowel bureelgebruik als voor het sluiten van gekleurde en/of bedrukte dozen. De onmiddellijke kleefkracht is zwakker dan bij andere lijmen. Daarom wordt van deze lijm 25gr per m² gebruikt tegenover 20gr per m² voor de andere soorten lijm (solvent en hot melt). Wij bieden tevens een kwaliteit aan met 33gr lijm per m2 die wij de "Superlijm" noemen en die wij aanraden voor toepassingen die een hogere kleefkracht vereisen. Wij wensen geen PP tape met acryl lijm te verkopen waarvan de film minder dan 28µ dik is, daar deze kleefbanden anders te gemakkelijk scheuren door de kleefkracht en het gewicht van de lijm.

Enkele jaren geleden werd de hot melt lijm gelanceerd die u sinds kort ook in ons gamma vindt. Tot op heden kon men tape met deze lijm niet lang genoeg stockeren. Vandaag kunnen de fabrikanten deze lijm fabriceren en ons een normale opslagperiode garanderen. Het is de lijm die de snelste "tack" bezit (snelheid van de kleefkracht). Deze kwaliteit is goedkoper in productie en een interessant alternatief voor de klanten op zoek naar een economische kleefband, wat niet wil zeggen dat deze lijm van mindere kwaliteit is.

De grote rollen die op automatische machines worden gebruikt, zijn meestal met deze lijm behandeld. Toch raden wij deze kwaliteit af voor toepassingen die langdurig zijn en verkiezen dan de solvent lijm.

Stalen krijgt u toegestuurd op aanvraag. Het testen op uw machines en/of met uw materiaal is nog altijd het beste.

 

 

Nederlands | Français | Sitemap